Forskellen på psykologi & psykoterapi

Hvad er psykoterapi, og hvad er forskellen egentlig på en psykolog og en psykoterapeut?

Det kan være svært at gennemskue, hvad forskellen på de forskellige professioner og titler, og hvilken forskel det betyder i forhold til den hjælp, der tilbydes.

Det er derfor en rigtig god grund til at sætte sig ind i, hvilken baggrund din psykolog, psykoterapeut, coach eller psykiater har, så du ikke ender med at lægge dine problemer i hænderne på en person, der slet ikke er kompetent til lige præcis din udfordring.

Psykoterapi – Hvad er en psykoterapeut?

En psykoterapeut benytter psykoterapi som behandlingsform, og arbejder med forskellige psykologiske problemstillinger. Man kan sige, at psykologien er teori, og psykoterapien er praksis.

Psykoterapeuten i modsætning til psykologer og psykiatere uddannet i den private uddannelsessektor. Psykoterapeut-titlen er ikke beskyttet, og derfor bør du altid undersøge, om din psykoterapeut er uddannet fra et af de kvalitetsgodkendte uddannelsessteder.

Psykologi – Hvad er en psykolog?

Psykolog-titlen er beskyttet og må derfor kun anvendes af personer med en universitetsuddannelse i psykologi. Psykolog-uddannelsen tager 5 ½ år på universitetet, og ønsker psykologen at arbejde med mennesker, skal psykologen gennemgå yderligere 2 års praktisk efteruddannelse, hvorefter man bliver autoriseret psykolog. Herefter kan psykologen specialisere sig, f.eks. krisepsykolog, erhvervspsykolog osv.

Psykoterapeuter adskiller sig fra psykologer primært på tre områder:

  • En psykoterapeut har under sin uddannelse gennemgået egenterapi og personlig udvikling
  • En psykoterapeut er ikke uddannet til at stille kliniske diagnoser

Psykiatri – Hvad er en psykiater?

Psykiateren er ligesom psykologen en beskyttet titel. For at blive psykiater skal man først være uddannet læge, der tager ca. 6 år, hvorefter lægen tager en specialuddannelse i psykiatri. Dette gør at psykiateren i modsætning til psykologen, må ordinere medicin til klienterne.

Psykoterapi og forskellige former for terapi

Der kan være forskellige formål med at gå f.eks. I psykoterapi, dels kan det skyldes problemer, som nedsætter ens livskvalitet. Andre bruger psykoterapi for at få hjælp til personlig udvikling, eller for at få afklaret eksistentielle spørgsmål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *